lauantai 15. marraskuuta 2014

Jouluinen piparikakku


Tätä suussasulavaa täytekakkua teki äitini jo 70-80 -luvuilla enkä ole törmännyt reseptiin missään. Kakku on erittäin makeaa ja maistuu hyvin jouluiselta. Kakkua kutsuttiin meillä "neliökakuksi", mutta kanelisen piparimakunsa vuoksi ristin kakun nyt uudestaan "jouluiseksi piparikakuksi". Kannattaa kokeilla. Kakku on hyvin riittoisaa, koska se on niin makeaa ettei sitä voi syödä kerralla kovin isoa palaa!

Jouluinen piparikakku

Pohja:
175 g voita
175 g sokeria
1 kananmuna
175 g venhäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia

Täyte:
2 prk kermaa
2 pss ranskanpastilleja
(voi käyttää myös MarianneCrushia)

Pohja:
1. Sekoita pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää kananmuna voi-sokerivaahtoon ja sekoita hyvin.
3. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää hyvin sekoittaen taikinaan.
4. Taikina on nyt melko jäykkää.
Levitä se lastan avulla ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle.
5. Paista uunissa noin 10-12 minuuttia 200 asteessa.
6. Leikkaa heti uunista oton jälkeen levy kolmeen tai neljään osaan.
(leikkasin itse kolmeen osaan ja tein pitkän muotoisen kakun)
7. Anna jäähtyä.

Täyttäminen:
1. Murskaa ranskanpastillit.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kerman joukkoon ei tarvitse lisätä sokeria,
koska kakku on valmiiksi jo hyvin makea.
3. Kokoa kakku niin, että laitat ensin kakkulevylle kermavaahtoa ja sitten ranskanpastilleja.
4. Levitä loppu kermavaahto kakun päälle ja koristele esimerkiksi suklaalla.

Kakku kannattaa tehdä valmiiksi muutamaa tuntia ennen tarjoamista tai jopa edellisenä päivänä niin se ehtii pehmetä suussasulavaksi ja helposti leikattavaksi.


Tein itse kuvan kakkuun kaksinkertaisen taikinan eli paistoin kaksi pellillistä pohjia. Kakustani tulikin melko korkea, Siinä on peräti kuusi kerrosta! Arvioisin, että tämän kokoisesta kakusta syö 10-15 henkeä.



Ohjeen mukainen taikina ei riittänyt aivan koko uunipellille. 50-senttisen uunin pellille se olisi varmasti mennyt, mutta meidän uuni on isompi.


Ranskanpastillien murskaaminen käy vaikkapa lihakirveellä!
Ja tätä hommaa lapset tekivät mielellään


Ei kannata murskata pastilleja aivan murusiksi.
On mukava jättää vähän isompia paloja "sattumiksi"!



Kakun kokoaminen käy helposti.
Ensin kermavaahto, sitten pastillirouhe ja uusi kakkulevy päälle!




Kakunkoristeeksi käy vaikkapa suklaapalat tai ranskanpastillit.
Tässä on pätkiksen paloja ja tummasta suklaasta tehtyjä koristeita.


Tämän hienon koristelun suunnitteli ja teki yksi lapsista!



Ihanaa viikonloppua kaikille! Jos makean nälkä yllättää, kannattaa kokeilla tätä kakkua.....

kirjoitti äiti


4 kommenttia:

  1. Hei! Miten joiluisesta piparikakusta saakin noin houkuttelevan näköisen vai onko kuvaaja vaan onnistunut täydellisesti. Kokeilenpa tätä heti huomenna.

    VastaaPoista
  2. Taiteellinen koristelu ja herkullisen kuuloinen kakku :) Ranskanpastillit sopivat niin hyvin leivonnaisiin!

    VastaaPoista
  3. Kiitokset kommenteista! Mummu muisteli, että hän sekoitti yleensä ranskanpastillit kermavaahdon joukkoon ja levitti sitten. Kuulemma tulee maukkaampi kermavaahto siten... Hyvää tulee kyllä näinkin.

    VastaaPoista
  4. Kakku kuulostaa maukkaalta ja näyttää komealta!

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan ja jakamaan joulunalustunnelmia!