torstai 13. marraskuuta 2014

Esittelyssä jouluaiheisia lastenkirjoja

Meille on vuosien saatossa kertynyt paljon jouluaiheisia lastenkirjoja. Esittelemme tässä muutamia. Niitä on mukava lukea lapsille vaikkapa iltasaduksi ennen joulua.

Mauri Kunnas on koko Tonttujen talon suosikkikirjailija. Kunnashan on tehnyt useita jouluisia lastenkirjoja, joista tässä muutama. Tuo pikku kirja "Koiramäen joulukirkko" tehtiin aikanaan keräämään varoja tuhopoltossa tuhoutuneen Tyrvään vanhan kirkon kunnostamiseksi. Kunnashan on sieltä päin kotoisin.


"12 lahjaa joulupukille" on ehkä vähän tuntemattomammaksi jäänyt Kunnaksen joulukirja, joka ilmestyi jo vuonna 1987. Se kertoo Ville-tontusta, joka aikoo antaa joulupukille ennen joulua joka päivä jonkun lahjan, mutta lahja-asioissa sattuu kaikenlaista kommellusta. Kunnas on itse kertonut tämän olevan yksi omista suosikeistaan.


Kirjan runsasta ja värikästä kuvitusta jaksaa ihailla kerta toisensa jälkeen. Kunnaksen kirjoihin on hankala kyllästyä, yksityiskohtia pursuilevat kuvat tarjoavat lapsille tutkittavaa vuodesta toiseen.


Tämä seuraava kirja on aivan ihana ruotsalainen lastenkirja, joka kertoo nimensä mukaisesti tontusta ja ketusta. On jouluaattoilta, tuima pakkanen ja kettu kovin nälkäinen. Kettu aikoo napata muutaman kanan, mutta tonttu kieltää ja tarjoaa puuroa. Kirja on kirjoitettu runomuotoon ja se on ilmestynyt ensimmäisen kerran jo vuonna 1965. Oma kappaleemme vuodelta 1982 on löytynyt kirpputorilta.


Astrid Lindgrenin kirjoista ilmestyi muutama vuosi tällainen jouluaiheinen kokoomateos. Kirjassa on joulutarinoita mm. Peppi Pitkätossusta, Melukylästä ja Marikista. Kirjassa ei ole paljon kuvia, mutta kertomukset ovat mainioita ääneen luettaviksi.


Astrid Lindgrenin joulukirjassa on myös tuttu kertomus Lotasta, joka "osaa mitä vain". Lottahan pelastaa tarinassa koko perheen joulun, kun saa joulukuusen. Tästä tarinasta on muuten mainio ruotsalainen tv-näytelmä, joka esitettiin muutama vuosi sitten Ylellä.


Hannele Huovin Urpo ja Turpo koheltavat hauskasti myös tässä jouluaiheisessa kirjassa. Kirjassa on 23 lyhyttä tarinaa, jotka sopivat mainiosti iltasaduiksi kohti joulua. 


 Sirpa Karjalainen on tehnyt lapsille oman "joulunvalmistelukirjan" nimeltä 24 askelta jouluun. Siinä on jokaiselle joulukuun päivälle ennen joulua tekemisvinkkejä ja ohjeita. Tämä kirja on jonkun lasten kirjakerhon myötä meille aikanaan tullut, painos on vuodelta 2002. Sirpa Karjalainen on julkaissut muitakin jouluaiheisia kirjoja.


Joka päivälle on kirjassa oma tarinansa ja sinisessä laatikossa on tekemisohje tai -vinkki.


Monta kivaa kirjaa jäi vielä esittelemättä, ehkäpä teemme toisen postauksen myöhemmin. Ja ihan toinen asiahan ovat vielä ne jouluaiheiset tietokirjat... Niitäkin löytyy ja juuri haettiin kirjastosta lisää!

1 kommentti:

  1. Ihania lasten joulukirjoja! Nuo Mauri Kunnaksen kirjat ovat kyllä niin parhautta (sekä joulukirjat että muutkin hänen lastenkirjansa). Tosi mukava niitä on lasten kanssa lukea ja katsella kuvia sekä niitä kuvien yksityiskohtia. Ja sitten tuo tonttu ja kettu kirja.. Se on jotain niin ihastuttavaa!!

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan ja jakamaan joulunalustunnelmia!