keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Lapset joulukalenteritaiteilijoina

Marraskuu on jo hieman yli puolessa välissä, ja on enää pari viikkoa, kun saa avata ensimmäiset luukut joulukalanterista! Vielä on kuitenkin aikaa toteuttaa yksi mukavimmista jouluaskarteluista: itse tehty joulukalenteri. Vaikka markkinoilla on nykyään vaikka mitä, me Tonttujen talossa olemme vahvasti perinteisten kuvakalentereiden kannalla, ja nimenomaan niitä teemme myös itse.

Tonttujen talossa on jo monia vuosia ollut perinteenä, että lapset tekevät itse joulukalenterit toisilleen. Joulukalenteriaskartelu on mukavaa ja hyvin yksinkertaista, niin että nykyään lapset toteuttavat sen itse täysin ilman vanhempien apua. Vuosien varrella onkin syntynyt mitä erilaisimpia luomuksia, ja kotitekoisista kalentereista ovat saaneet nauttia vanhemmatkin. 


 Joulukalenterit toteutamme perinteisesti näin: ensin suunnitellaan kalenterin kansikuva, joka luonnostellaan paperille. Sen jälkeen otetaan kaksi samankokoista, valkoista pahvia, joista päällimmäiseen piirretään itse kuva. Ääriviivat kannattaa vahvistaa mustalla tussilla, ja piirtää luukkujen kohdalle neliöt numeroineen. Kuvan ollessa täysin valmis luukut leikataan auki mattoveitsellä (tässä vaiheessa nuoremmat lapset ovat varsinkin menneinä vuosina tarvinneet isosisarusten apua), ja levitetään kääntöpuolelle hyvää liimaa. Sitten vain liimataan pahvit yhteen ja annetaan kuivua. Lopuksi piirretään vielä itse luukkujen sisältö, käyttäen tarkasti samoja värejä kuin isossakin kuvassa, ja suljetaan luukut pienellä teipinpalalla. Sen jälkeen onkin aika kiikuttaa kalenteri saajansa yöpöydälle, odottamaan joulukuun alkua.


Kalneterien luukuista tulee perinteisiä aiheita; itsenäisyyspäivänä Suomen lippu, adventteina kynttilöitä ja Lucian päivänä Lucia tai kynttiläkruunu.


Toisten ilahduttaminen on aina mukavaa, ja usein lapsilla on ollut tapana piilottaa jouluaaton luukun taakse pieni vihje, joka johtaa aattoaamuna jossakin odottavan yllätyksen luokse. Vihje pitää vain tekijän itsensä muistaa, ettei tule pettymystä!On tonttujen talossa kokeiltu erilaisiakin tapoja tehdä joulukalentereita, kuten esimerkiksi ”lumilyhty”, josta yksi kerrallaan poistettavien pallojen alta paljastuu kuvia. Mutta ylivoimaisesti suosituin on perinteinen luukkukalenteri.


Tässä karttakalenterissa hyödynnettiin vanhoja suunnistuskarttoja. Tuloksena hauska kalenteri, jonka luukkujen takaa löytyi sunnistusaiheisia kuvia ja pikku tehtäviä.Joulukalenterin tekeminen itse on loistavaa joulunodotuspuuhaa lapsille, voimme suositella sitä lämpimästi jokaiselle perheelle! Tämän vuodenkin osalta voi vielä ehtiä, kannattaa vain aloittaa mahdollisimman pian, jotta kalenteri ehtii adventiksi valmiiksi. 

Pienenkin lapsen itse tekemä kalenteri kelpaa varmasti oikein mainiosti ainakin vanhemmille. Tai mikä ettei koko perhe tekisi yhdessä joulukalenteria vaikka isovanhemmille. Vaihtoehtoja on lukuisia. Mukavaa joulunodotusta!

Tämä kynttiläkruunupäinen karhu paljastui joku vuosi sitten luukusta 13 eli Lucian päivänä.1 kommentti:

Tervetuloa kommentoimaan ja jakamaan joulunalustunnelmia!