keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Seitsemän päivää aattoon

Niin vain on aika mennyt kuin siivillä, ja juhlan kohokohtaan, jouluaattoon, on enää tasan viikko aikaa. Joulunodotusaikaan on mahtunut paljon hauskaa ja uutta, ja paljon on onneksi vielä jäljelläkin. 

Viimeistään tässä vaiheessa on hauska alkaa miettiä taaksepäin, ja koota, mitä kaikkia perinteitä Tonttujen talon jouluaattoon kuuluukaan. Aattoa olemme juhlistaneet kotona oman perheen kanssa oikeastaan aina. Toisinaan on pyydetty vuorovuosin isovanhempia jouluvieraiksi, mutta varsinkin viime vuosina olemme olleet vain oman perheen kesken.
Aattoaamuna herää ensiksi äiti, ja lähtee jo perinteeksi muodostuneelle kauppareissulle ostamaan viime hetken jouluruuat. Parasta on olla kaupalla tasan seitsemältä, sen auetessa, jolloin muista asiakkaista ei ole tietoakaan. Ostoksia saa tehdä kaikessa rauhassa ja toivottaa myyjille hyvät joulut. Kotiin palatessa muu perhe onkin varmaan jo herännyt, ja aamiaisen saavat kaikki syödä omaan tahtiin.

Riisipuuro keitetään lounaaksi ja televisiosta kuunnellaan joulurauhan julistus. Urheilijaperhe kun olemme, perinteeksi on muodostunut alkuiltapäivästä suoritettava jouluaaton hiihtoreissu vähintään puolen perheen voimin. Tosin viime aikoina sen on kehnon lumitilanteen vuoksi saanut korvata jokin muu ulkoiluretki.

Sisään on sitten ihana palata valmiiksi katettuun joulupöytään. Jouluruokien suhteen Tonttujen talossa ollaan hyvin perinteisellä linjalla: varmasti löytyy ainakin kinkku, lanttu- peruna- ja porkkanalaatikot, perunaa, kaloja, sekä joululimppua. Perinteisesti pöydässä on myös eräiden tonttujen toivomuksesta joululimsaa sekä keitettyä makaronia.

Viimeistään ruuan jälkeen alkaakin sitten varsinaiseen juhlaan laskeutuminen. Iltaan kuuluvia perinteitä ovat olleet ainakin jouluevankeliumin lukeminen sekä muutamina vuosina toistunut lasten yhteinen esitys. 

Joka vuosi saapuu lopulta myöskin itse joulupukki, täydet säkit mukanaan. Vain muutamana viime vuotena on pukilla alkanut olla jo niin kiire, että hän on ehtinyt vain jättää lahjat eteiseen.

Lahjojen availu onkin sitten lapsille suurta juhlaa, ja perinteistä mieleenpainuvimpia. Uusilla lahjoilla leikkimisen annetaan jatkua pitkällekin yöhön, eikä ketään haittaa papereiden jättö lattialle lojumaan. Ne ehtivät kyllä tontuista kilteimmät joulupäivän aikana siivota.

Jouluyö nukutaan makoisasti, ja joulupäivänä herätään myöhään. Aiemmin ei ole Tonttujen talossa jaksettu herätä joulukirkkoon, mutta pitäisiköhän tänä vuonna? 

 Mukavaa viime hetken joulunodotusta kaikille! Tulkoon tästäkin joulusta yhtä kiva :)


Kuvat jouluilta 2010-2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan ja jakamaan joulunalustunnelmia!