torstai 4. joulukuuta 2014

Hedelmien kuivatusta

Päätimme tänään kokeilla jotain aivan uutta. Koristetta on jo monenmoista, ostettua ja itse tehtyä, mutta yhtä asiaa emme vielä koskaan ole kokeilleet tehdä itse.

Kuivata hedelmiä!


Kuivatut, varsinkin sitrushedelmien viipaleet, ovat tyypillinen joulukoristemateriaali ja näyttävät hyvin kauniilta esimerkiksi kranssissa. Niistä puhutaan usein erilaisissa joulukirjoissa, ja niitä esiintyy tämän tästä jouluisissa kuvissa; lautasia koristamassa, havukoristeissa, kransseissa, jopa kuuseen ripustettuna.

Niinpä kannoimme kotiin kasan erilaisia hedelmiä, pistimme viipaleiksi, ja työnsimme lämpimään uuniin tunniksi pariksi.

Joukossa oli appelsiinia, granaattiomenaa, omenaa ja karambolaa.




Alunperin oli tarkoitus ostaa pieniä päärynöitä ja kuivata myös niitä, mutta kaupasta ei löytynyt päärynöitä lainkaan.


Appelsiinit ja omenat kuivasimme sähköuunissa, kiertoilmalla 100 astetta ja noin pari tuntia. Granaattiomenat ja karambolat laitettiin varaavassa takassa olevaan pieneen uuniin, jonka lämpötila oli vain joku 50-60 astetta ja laskemaan päin. Pidimme hedelmiä siellä yön yli. Aamulla uunissa ei tosin ollut lämpöä kuin 40 astetta.

Tässä osa valmiista hedelmistä! Varsinkinkin appelsiineista tuli kivan näköisiä. Granaattiomenissa pysyivät siemenet yllättävät hyvin paikoillaan. Viipaleen pitää olla vähintään 5 mm paksu niin siemenet eivät putoa.




Nyt on hedelmät kuivattu, mitäs seuraavaksi? Onko kellään ideoita tai kokemuksia?

7 kommenttia:

  1. Tuli kauniita, kivoja koristeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hienoja! Itse olen tehnyt näin: sähköuunissa 100 asteessa tunti , sitten naruun tms.ja vielä huoneenlämmössä pari vuorokautta!

      Poista
    2. Naru voisikin olla hyvä idea, pitääpä kokeilla!

      Poista
  2. Hei! Sitruunasta ja lime hedelmästä tulee myös nättejä kuivattuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei niin varmaan tuleekin, nyt ostoslistalle sitruunaa ja limettä (vai limeä? vai miten se taipuu?..).

      Poista
  3. Kauniita! Itse olen kuivannut vaan appelsiineja, mutta ihastuin nyt erityisesti noihin granaattiomenoihin ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivattuja granaattiomenia näin jossain kanadalaisella askartelunettisivulla ja päätin kokeilla niitäkin. Ne kestivät kuivua paljon pidempään kuin appelsiinit ja omenat. Ja osasta kyllä putoili siemeniä, mutta pääosin niistä tuli hyviå :)

      Poista

Tervetuloa kommentoimaan ja jakamaan joulunalustunnelmia!